szülész nőgyógyász

Méhen kívüli terhesség

A fenti kórkép ismerete, annak gyakorisága és az életet veszélyeztető mivolta miatt hasznos lehet. Ahogyan a nevében is benne van, a terhesség a méh üregén kívül -azaz a méhnyakban, a petevezetőben, a petefészken és esetleg a szabad hasüregben- tapad meg. A méhen kívüli terhesség tünetei: a terhesség általános tünetei (vérzéskimaradás, émelygés, hányás, mellfeszülés), illetve valamelyik oldalra sugárzó éles, vagy tompa elhúzódó hasi fájdalom, barnás vérezgetéssel.

Élettani esetben a petesejt a petevezetőben termékenyül meg és pár napos “vándorlás” után a méh üregében az optimális helyen ágyazódik be, ez a méh mellső vagy hátsó fala. Az “optimális helyen”, azért lényeges, mert itt adottak a megtermékenyített petesejt, (továbbiakban petesejt) továbbfejlődéséhez a megfelelő anatómiai viszonyok (méhnyálkahártya vastagsága és a méh izomzat teherbíró képessége). Tudni kell, hogy a petesejt, azért tud a méhnyálkahártyába beágyazódni, mert a felületén lévő magzatbolyhok szövetoldó tulajdonsággal rendelkeznek és “Ő, mint izzó vasgolyó a viaszba” belemerül a méhnyálkahártyába.

Abban az esetben, amikor méhen kívül ágyazódik be a petesejt, ugyanígy feloldja az “útjába kerülő” szöveteket, mintha az “optimális helyen” lenne. A méh üregén kívül azonban az emberi testben nincs alkalmas hely arra, hogy a megtermékenyített petesejt, majd embrió zavartalanul a terhesség végéig továbbfejlődjön. Ezért a méh üregén kívül beágyazódott petesejt ott károsodást okoz, úgy, hogy eléri valamelyik ér falát, feloldja azt és olyan vérzést eredményez, amely az életet is veszélyezteti.

A diagnosztika feladata kettős: meg kell állapítani, hogy az illető terhes,és a terhesség “jó helyen” a méh üregében van.

A terhesség megállapítása: hagyományos nőgyógyászati vizsgálattal, kémiai (vizeletből és vérből hcg meghatározás) és fizikai (ultrahang) módszerrel történik. A diagnosztika elhúzódó lehet a módszerek eltérő érzékenysége miatt.

A hcg korábban jelzi az terhességet, de nem tudjuk a helyét, illetve annak életképes voltát. Ultrahanggal pontosan meghatározható a terhesség helye, illetve az, hogy az ép, egészséges, fejlődik-e. Gyakran sorozatvizsgálatok szükségesek.

Ezek miatt, a betegekben gyakran ébred kétség a kivizsgálás szakszerűségét illetően, de fontos tudni, hogy csak akkor lehet biztonsággal kijelenteni a terhesség élő, nem élő voltát és elhelyezkedését, ha ezen “mozaik” minden részlete ismertté válik. A legbiztonságosabb, ha mindez kórházban történik, akkor ha a méhen kívüli terhesség gyanúja felmerül, és a betegnek panaszai vannak!

Gyógykezelése: ritkán elhal a terhesség és spontán felszívódik, de az esetek döntő többségében műtéti kezelés szükséges: laparoscopia (hastükrözés), vagy műtét hasfali metszéssel. Összegezve, ha önnek alhasi panaszai vannak esetleg barnás vérzés kíséretében és kimaradt a menstruációja a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz, lehetőséget biztosítva ezzel a diagnosztika számára, hogy a betegségre minél előbb fény derüljön. A kórisme korai felállítása segítheti a kíméletesebb laparascopos műtét elvégzését, ahol hasmetszés nélkül pár milliméteres a köldökgyűrű áthajlásában ejtett metszésből, a petevezető eltávolítása nélkül megoldható probléma.

Szolnok

Nőgyógyász, Szülész és Ultrahang Magánrendelő
5000 Szolnok, Szapáry u. 31.
Rendelési idő: Szerda: 16-19 óráig

Bejelentkezés: +36 70 342-2113


Rendelés

Nőgyógyász, Szülész és Ultrahang Magánrendelő
5000 Szolnok, Szapáry u. 31.
Rendelési idő: Szerda: 16-19 óráig

Bejelentkezés: +36 70 342-2113