szülész nőgyógyász

Laparoszkópia, hastükrözés

Az embereknek régi igénye, ha olyan betegsége van, amit műteni kell, az a legkisebb műtét utáni fájdalommal és a legkevesebb műtét utáni heggel járjon.

A laparoszkópia ilyen beavatkozás, a műtét utáni szak alig fájdalmas, a betegek gyorsan felépülnek és folytathatják zavartalanul a munkájukat.

A laparoszkópia szó szerinti fordítása "hasba nézni", melynek van diagnosztikus és operatív változata.

A műtét lényege: a hasfal természetes "kapuja" a köldök, a köldökzsinór tapadási helye,itt annak anatómiai felépítése miatt úgynevezett természetes átjáró van. Ez röviden azt jelenti, hogy itt a legkisebb sérüléssel, gyakorlatilag a hasfal szerkezetét érintő roncsolás nélkül tudunk a hasüregbe hatolni. A félreértések elkerülése érdekében, nem a köldökgyűrűben, hanem az áthajlási redőben ejtünk 5-10 mm-es metszést, melyen keresztül a hasüregbe egy száloptikás eszközt juttatunk és a beteg mellett felállított külső monitoron kontrolláljuk a hasüregben történteket. Ezen a száloptikás eszközön keresztül a hasüregbe kis olló, különböző módon működő vágó és vérzéscsillapító műszerek, esetleg varrótű is juttatható, amivel a szükséges beavatkozás elvégezhető.

A laparoszkópia nőgyógyászati alkalmazása sokrétű, az egyszerű ciszta műtétektől egészen a méheltávolításig terjedhet. Használhatósága elsősorban a megfelelő műszerezettség és nem utolsó sorban az operatőr gyakorlatának függvénye.

A laparoszkópia, mint műtéti beavatkozás akkor alkalmazható sikeresen, ha az észlelt elváltozás korai stádiumban kerül felismerésre. Minél nagyobb tömegű az eltávolítandó szövetrész, annál nehezeb a műtét kivitelezése,a műtéti behatolás viszonylag kis fizikai mérete miatt,(ti.a behatoláson keresztül távolítjuk el a nem kívánatos szöveteket.)

A korai diagnózist megkönnyíti a megfelelően megválasztott képalkotó vizsgálatok (hasi UH, hüvelyi UH) alkalmazása.

Összegezve:

A diagnosztikus, és az operatív laparoszkópia a modern nőgyógyászati sebészet egyik vezető ágazata lett, mely a beteg gyors gyógyulását és az esztétikailag kifogástalan műtéti utáni állapotot képes megvalósítani.

Mindennek feltétele azonban a gyors és korai diagnózis,ezért ha Önnek panasza van, haladéktalanul forduljon szakorvoshoz.

Szolnok

Nőgyógyász, Szülész és Ultrahang Magánrendelő
5000 Szolnok, Szapáry u. 31.
Rendelési idő: Szerda: 16-19 óráig

Bejelentkezés: +36 70 342-2113


Rendelés

Nőgyógyász, Szülész és Ultrahang Magánrendelő
5000 Szolnok, Szapáry u. 31.
Rendelési idő: Szerda: 16-19 óráig

Bejelentkezés: +36 70 342-2113