szülész nőgyógyász

Az orvos válaszol

Tisztelt Látogató!
Az oldalon sértő, más ember méltóságát bántó, faji hovatartozást firtató, provokatív kérdésekre nem válaszolok! Igyekszem minden kérdésre válaszolni, amennyire az időmből telik. A válaszadásnál minden esetben fokozott figyelmet fordítok arra, hogy a lehető legrövidebben, közérthetően fogalmazzak. A tartalmilag azonos, a már előzőleg megválaszolt kérdéseket nem tárgyalom újra. Abban az esetben, ha kérdésére nem érkezik válasz, az a fentiekben említtek miatt van,esetleg fogalmazza meg a kérdését újra! Tisztelettel felhívom minden kedves látogatóm figyelmét arra, hogy "az orvos válaszol" menüpontban történő információcsere nem helyettesíti és váltja ki a személyes konzultációt, de talán megkönnyíti illetve segíti Önt a dötésben, hogy problémájával szakorvoshoz forduljon.A kérdésekre rövid időn belül válaszolok. Az oldalon csak a megválaszolt kérdések jelennek meg.

 • bkincso: Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy olyanokat is fogad-e akik még sosem jártak ezelőtt nőgyógyászati kezelésen?
 • Dr. Cserni Péter: Kedves bkincso ! Mindenkit fogadok aki felkeres,és kíváncsi a véleményemre! Üdv:Dr Cserni

 • Melinda : Jó napot kívánok ! Érdeklödni szeretnék hogy 16 éves lányom Leiden-mutácios betegségben szenved. Így lehet -e tetováltatni neki nem okoz e valamilyen problémát nála ? Válaszát előre is köszönöm
 • Dr. Cserni Péter: Üdvözlöm! Tetováltasson nyugodtan,orvosi ellenjavallata nincs.

 • B.Éva: Kedves Doktor Úr! Kismama vagyok,a szüleimmel együtt élünk,és van két macskánk.Nagyon szeretem őket,simogatni,babusgatni.Azt szeretném kérdezni hogy jelentenek e rám vagy a pocaklakóra valami veszélyt?Távolítsam el őket? Köszönöm válaszát!
 • Dr. Cserni Péter:

  A macskát nem kidobni,szeretni kell!

  A Toxoplasmosis (TORCH szűrés)

  Mi okozza a toxoplasmosist?

  A toxoplasmosist egy Toxoplasma gondii nevű parazita okozza.

  A Toxoplasma gondii végleges gazdája a macska.A fertőzött macskában oocysták(peték) képződnek, melyek a macska bélsarával a külvilágra kerülnek. Ez a folyamat nagyjából 10 napig tart, tehát az állat eddig üríti a kórokozót,mert a benne kialakuló immunválsz miatt erre tovább nem képes.

  A macska a későbbiekben, még újabb fertőződésekor sem fogja SOHA üríteni ismét a kórokozókat, - tehát fertőződhet ismét, fertőzött is maradhat, de az oocystákat/petéket üríteni csak ezen az egy-két héten képes!

  Ezeknek a oocystáknak/petéknek 1-5 napra van szükségük ahhoz, hogy fertőzőképessé váljanak (sporuláció).

  Hogyan fertőződhet az ember?

  1.Oocysták/peték (macska bélsár) útján :zöldségeken, gyümölcsökön, homokozóban, a nem rendszeresen takarított macskaalomnál is elofordulhat.Egyszóval minden ami földdel érintkezhet amire macska ürülék kerülhet.

  2. Fertőzött hús elfogyasztásával

  Mit okozhat emberben a fertőzés?

  1. Egészséges, jó immunrendszerű, (nem terhes anyák) emberek esetén a fertőzés tünetmentes is maradhat

  2. Influenzaszerű megbetegedés, nyirokcsomó duzzanattal

  3. Immunszupresszált (gyenge védekezőképességű, pl. HIV fertőzött) ember esetén meningoencephalitis, encephalopathia alakulhat ki. (AIDS-es betegek esetén 25%-ban kialakul a toxoplasmás eredetű encephalitis)

  4. Terhes nők FRISS fertőződése esetén súlyos problémák alakulhatnak ki.

  A már lezajlott fertőzés esetén a terhesség alatt NEM kell tartani egy újabb fertőzéstől,egy életre szóló védettség alakul ki.

  A magzatra gyakorolt károsító hatás annál súlyosabb, minél hamarabb fertőződik. Az első trimeszterben fertőződött embriók mintegy 50%-a elhal. A később fertőzötteknél vízfejüség, agyhártyagyulladás, agyi meszes gócok, chorioretinitis, máj- lépnagyobbodás jelentkezhet.

  Sokszor a születéskor a baba tünetmentes, de a későbbiekben alakulnak ki szem és idegrendszeri problémák (chorioretinitis, kancsalság, epilepszia, süketség,vakság,).

  Mire vigyázzon a várandósság alatt?

  Amennyiben még nem esett át a fertőzésen, úgy fokozottan ügyeljen erre a betegségre a terhessége alatt.

  Gondolni kell minden megfázás szerű megbetegedéskor a toxoplasmosis lehetőségére.(TORCH szűrés)

  Szeronegatív kismama esetén mérlegelendő, vérvétellel meggyőződni arról hogy történt-e friss fertőzés .(TORCH)

  Hogyan lehet kimutatni a toxoplasmosist?

  Vérvizsgálattal (TORCH) a kórokozóval való találkozás, fertőződés egyértelműen kimutatható. Az is elkülöníthető, hogy friss, vagy régebben lezajlott fertőzésről van szó.

  Az IgG, IgM, IGA ellenanyagok titerének(vérszintjének) értékelésével eldönthető hogy a terhesség veszélyeztetett,vagy nem.

  Mit kell tenni a fertőzés megelőzése érdekében?

  Toxoplasma fertőzésen még nem átesett ( szeronegatív TORCH ) várandós nők esetében javasolt az alábbiak betartása az alapvető higiéniás szabályok betartása mellett:

  1.) A macskaalom rendszeres (naponta történő) ürítése, lehetőleg más (nem a várandós nő) által

  2.) Nyers zöldségek, gyümölcsök mosása öblítéssel

  3.) Nyers húsokat lehetőleg gumikesztyűvel fogják meg,vagy mosás,öblítés

  4.) Húsok hőkezelése (sütés, fozés. minimum: 80 C fok, 15 perc)

  5.) Kertészkedést kesztyűben végezzenek, és utána alapos kézmosás javasolt

  6.) A macska ne kapjon nyers húst, ne vadásszon (legalábbis a terhesség ideje alatt)

  Tanács/főszabály: várandós nő ne egyen nyers húst,a zöldségeket folyó vízben mossa meg, kertészkedés (védőkesztyűben) után mosson kezet, és a Mirmúr/Cirmos almát NAPONTA cserélje MÁS!

  A TORCH szűrés,térítésmentes ,de nem kötelező része a várandósgondozásnak,az mindíg a kezelőorvos egyéni mérlegelésétől függ.

  Kérem hogy a fentieket családtervezésénél vegye figyelembe,és kérje a kezelőorvosa tanácsát!


Kérdés

Név, becenév:
Kérdés:

Szolnok

Nőgyógyász, Szülész és Ultrahang Magánrendelő
5000 Szolnok, Szapáry u. 31.
Rendelési idő: Szerda: 16-19 óráig

Bejelentkezés: +36 70 342-2113


Rendelés

Nőgyógyász, Szülész és Ultrahang Magánrendelő
5000 Szolnok, Szapáry u. 31.
Rendelési idő: Szerda: 16-19 óráig

Bejelentkezés: +36 70 342-2113